Val av ögonlappar

Det absolut viktigaste med synträning är att ögat ska vara HELT täckt. Ögat som ska täckas ska vara det motsatta ögat till det som ska tränas. Genom att sätta en ögonlapp över det starka ögat tvingar man hjärnan till att använda det dåliga ögat och därmed träna upp det.

Behöver du ögonlappar fast tycker det är en djungel att hitta rätt i? Det finns många olika typer av ögonlappar som man kan täcka ögonen med. I valet mellan dem ska man vara uppmärksamhet på för- och nackdelar med varje variant för att säkerställa bästa möjliga resultat.

Ögonplåster

Ögonplåster är ett plåster med en speciell form som används för att täcka över ett öga. Välj gärna ögonplåster med små slitsar vid näsan eftersom det är lättare att anpassa dem till ansiktet.

Fördelar
Øjenplastret har den fordel, at det slutter helt tæt og anses generelt for at være den mest effektive metode til at dække et øje til, når man skal træne et øje, da det ikke er muligt for barnet at kigge rundt om øjenplasteret og er mere vanskeligt for barnet at snyde. De kan anvendes af alle aldersgrupper og kan bruges, selvom man har briller på.

Ögonplåster är vanligtvis den föredragna metoden för att täcka över ett öga enligt ögonläkare och ortoptister

Pige med øjenplaster. Hvordan bruger man et øjenplaster? Motivation til at bruge øjenplaster.

Nackdelar
Vissa kan tycka att de inledningsvis är lite hårda mot barnets hud och då kan en ögonlapp av tyg vara ett bra alternativ för att låta huden vila. Vi har däremot sammanställt ett antal tips på hur man kan avhjälpa eventuella hudirritationer här.

Över tid är det dessutom en dyrare ögonträning jämfört med tyglappar.

Hitta rätt ögonplåster
Det som fungerar för ett barn fungerar inte nödvändigtvis för ett annat och vice versa. Har du dåliga erfarenheter av ögonplåster kan du med fördel prova något annat. Under startfasen, när barnets hud behöver vänja sig vid att bära plåster i allmänhet, kan det i viss grad förekomma hudirritationer. Så när huden har vant sig vid att bära ett ögonplåster kan du eventuellt testa med tidigare märken för mer variation.

UTBUD: Se vårt utbud av ögonplåster här.

Ögonlappar av tyg för glasögon

För vissa kan ögonlappar vara ett nödvändigt alternativ till ögonplåster. Tyglappar rekommenderas i vissa situationer av ögonläkare / ortoptist om man ska sluta att använda plåster eller som ett tillfälligt alternativ om huden runt ögat behöver vila.

Bedömningen nedan baseras på ögonlappar från Kay Fun Patches som sitter på insidan av glaset.

Fördelar
Kostnadsmässigt billigare på lång sikt och skonsammare mot huden än ögonplåster.

Ögonlapparna stöds av glasögonen för att bibehålla positionen och sluta tätt mot huden. Man måste däremot kontrollera att de sitter korrekt på barnet innan användning för synträning eftersom det finns variationer av människors ansiktsformer.
Øjenklap af stof til børn med briller. (Kay Fun Patch)

Nackdelar
Det finns en risk att barnet flyttar lappen och därmed släpper in ljus / fuskar med lappträningen som i sin tur kommer att påverka resultatet av träningen negativt. Man bör ägna särskild uppmärksamhet åt detta vid användning av tyglappar för glasögon för att säkerställa effektiv synträning.

 
Även om ögonlappar av tyg för glasögon finns för spädbarn så är ögonplåster fortfarande att föredra. Vi rekommenderar därför att du alltid söker råd och vägledning från din ögonläkare / ortoptist innan du väljer att byta från ögonplåster till ögonlappar av tyg.
 
UTBUD: Kolla in vårt utbud av ögonlappar för glasögon som kan användas av barn.

Ögonlappar av tyg med resår

Piratliknande tyglappar med resår runt huvudet är för dem som inte bär glasögon. Denna typ av ögonlapp är vanligtvis den minst föredragna typen.

Fördelar
Fördelarna är inte många med denna typ av ögonlappar när det gäller synträning för barn. Fast det kan finnas vissa ögonsjukdomar eller ögonskador som det passar bättre till istället för ögonplåster. Det är VIKTIGT att rådfråga din ögonläkare / ortoptist innan du använder en ögonlapp med resår!

Fördelen med ögonlappar med resår som man kan köpa från Vision4kids är att de har en liten urholkning för mer plats åt ögonfransarna på insidan. Detta ökar komforten.
Øjenklap af stof med elastik til børn (Kay Fun Patch)

Nackdelar
Ögonlappar med resår är inte effektiva eftersom de vanligtvis inte sitter tillräckligt tätt mot barnets ansikte för att kunna blockera allt ljus och barnet lätt kan flytta dem åt sidan.

De är inte godkända för små barn eftersom det kan finnas risk för kvävning. Storlekarna är därför inte heller tillgängliga för spädbarn.
 
UTBUD: Ta en titt på vårt utbud av ögonlappar med resår  som kan användas av barn.

 

ÖGONLAPPAR FÖR ALLA BEHOV

Pige med øjenplaster. Hvordan bruger man et øjenplaster? Motivation til at bruge øjenplaster.

Ögonplåster

Pojke med ögonlapp med elastik från Kay Fun Patch. För synträning för barn. Ögonlappen är blå med motiv av fotbollar.

Ögonlappar med resår för barn

Flicka med glasögon och ögonlapp från Kay Fun Patch. För synträning för barn.

Ögonlappar för barn med glasögon

Vuxen med ögonlapp för glasögon.

Ögonlappar för vuxna med glasögon

Øjenklap af stof til voksne (Kay Fun Patch)

Ögonlappar med resår för vuxna

En baby med briller og øjenklap af stof.

Ögonlappar för spädbarn