VANLIGA FRÅGOR

SHOP

Hos Vision4Kids har vi valt att utöka returrätten så vi erbjuder 30 dagars retur i stället för de 14 dagar som krävs enligt lag.

Vi har övergått till att endast skicka våra beställningar med spårning för att säkra bästa möjliga leverans åt våra kunder. Du får ett e-postmeddelande med ett spårningsnummer när din beställning skickas så du kan följa paketets väg.

Då och då kan det uppstå lite gupp på vägen. Om paketet inte nått dig kan du kontakta oss på +45 42 61 62 22 eller info@vision4kid.se. Vi följer upp på det. 🙂

Leveranstiden beror på vald leveranstyp. Om man lägger sin beställning före kl. 13.00 på en vardag så förpackas beställningen vanligtvis samma dag. Från det att beställningen har förpackats tills den levererats tar det vanligtvis 3-6 arbetsdagar med Post Nord och GLS. En extra dag kan ibland passera som ett led i posthanteringen.

Vi erbjuder 30 dagars full returrätt Allt du behöver göra är att skicka oss ett e-postmeddelande med beställningsnummer och information om vad du vill returnera. Produkten måste returneras i samma skick som du fick den.

Produkten ska skickas till följande adress:

Vision4Kids ApS
Elmekrogen 6B
3500 Værløse
Danmark

Pengarna krediteras när vi har mottagit produkten.

Om du ångrar ditt köp, ska du returnera varan så snart som möjligt och senast 14 dagar efter du informerat oss om att du ångrar ditt köp. Utgifter i förbindelse med returnering betalas av kunden.

Läs våra handelvillkår för alla relevanta informationer om returnering.

Vårt företag har en adress i Værløse (Danmark) fast vårt lager ligger hos en extern partner som ansvarar för att förpacka beställningarna åt oss. Därför är det tyvärr inte möjligt att hämta beställningar hos oss.

Frakten är bunden till hur mycket din beställning väger. Därför kan fraktalternativen ändras beroende av beställda produkter.

Frakten visas alltid på betalningssidan när du har angett leveransadress.

Vi erbjuder dessvärre inte banköverföring som betalningsmetod utan har prioriterat ett antal andra betalningsalternativ.

Om du vill köpa i företagssammanhang finns det en möjlighet att göra detta mot faktura.

Vi har ett brett utbud av märken i vår shop. Vill du få mer information om dem kan du hitta det på deras egna webbplatser. Nedan har vi listat några av dem.

Kay Fun Patch
Ortopad
MYI Eye Patches
My Blinx
Optipet

Vi samarbetar väldigt gärna med andra för att gemensamt stödja barn och deras föräldrar i relation till ögonträning eller användning av glasögon.

Kontakta oss på +45 42 61 62 22 eller skicka ett e-postmeddelande till info@vision4kids.se.

FRÅGOR OM ANVÄNDNING AV ÖGONPLÅSTER / ÖGONLAPPAR

Det kan skilja sig mellan ögonläkarens rekommendationer. Vanligtvis rekommenderas däremot ögonplåster. Orsaken är att en total täckning och mörkläggning av ett öga är en förutsättning för att uppnå bästa möjliga resultat av sin synträning. I samband med detta har ögonplåster fördelen att de sluter till tätt mot huden och barnet inte kan fuska lika lätt genom att exempelvis dra det lite åt sidan som med ögonlappar av tyg. 
 
Vi har sammanställt ett antal för- och nackdelar över de olika typerna av ögonskydd på sidan "Val av ögonlapp".
Det viktigaste är att man tränar det antal timmar som krävs. Det kan vara en fördel att starta träningen på morgonen när barnet är utvilat. Om man exempelvis börjar träningen efter en dag på förskolan kan trötthet göra det svårt att slutföra träningen. 
 
Man kan också tänka på ljuset när man ska träna ett öga. Man kan välja utifrån god belysning eller ta hänsyn till soliga tider för utomhusträning.
Ögonplåster och ögonlappar av tyg används för att behandla synproblem hos barn. Om barnet exempelvis ser bättre med det ena ögat snarare än det andra kan man genom att placera ett ögonplåster över det starka ögat tvinga hjärnan att använda det dåliga (svaga ögat) och därmed träna hjärnan att använda det ögat.
 
Använd endast ögonplåster efter överenskommelse med ögonläkare eller ortoptist! 
För många föräldrar är det en utmaning att få barnet till att bära ögonplåster. Om barnets frustration spänner ben för den nödvändiga synträningen mindskas resultatet av denna markant. Motivation av barnet är därför mycket viktigt.
 
Vi har samlat vår erfarenhet meed at motivera vårt barn Alma på sidan 'Motivation'.
För vissa människor kan ögonplåster resultera i irriterad hud. Detta sker främst i startfasen då huden behöver vänja sig. För andra är det ett allmänt problem.
 
Det finns ett antal tips på vad man kan göra åt irriterad hud vid användning av ögonplåster. Läs mer på sidan ”Hudirritation”.
Du är inte ensam!
 
Ofta är det en frustration från barnets sida som skapar utmaningar med att slutföra synträningen. Att motivera barnet är därför avgörande. Hitta inspiration till olika motivationsåtgärder på sidan 'Motivation'.
 
Vi har också sammanställt ett antal förslag under  'Tips och förslag för synträning'. 

Om barnet upplever att omvärlden är frågande eller retsamt över användningen av ögonlappar finns det en risk att barnet motsätter sig synträningen. Engagera omvärlden och sätt ord på varför barnet ska bära ögonplåster och vad det innebär. En positiv vinkling är essentiell. Fokusera på saker som hur man tränar ett öga så att det blir starkt, de snygga mönstren på ögonlapparna som barn ofta intresseras av eller berättelsen om belöningar. Få inspiration till hur man kan ta itu med det på exempelvis förskolan och göra det till en fest på sidan "Motivation".

Det är stor skillnad på hur många timmar per dag ett barn måste träna ögat och över hur lång tid. Det kan vara allt från en vecka till flera år. Det beror på barnets diagnos.
 
Följ alltid ögonläkarens eller ortoptistens anvisningar för hur mycket man ska träna med ögonlapp. Alltför lite ögonträning kan motverka ett bra resultat och alltför mycket kan leda till att det starka ögat försvagas.

FRÅGOR OM V4K ÖGONPLÅSTER

Ja. Ögonplåstren är latexfria och allergivänliga och därmed hudvänliga. På grund av detta förekommer det sällan hudirritationer eller allergiska reaktioner.

De är också CE-märkta. Detta innebär att produkten uppfyller alla lagkrav för CE-märkning vid försäljning inom EU.

V4K Ögonplåster förpackas i små förpackningar med 10 ögonplåster i vardera. Detta för att du ska kunna blanda ögonplåstren själv och därmed se till att du får exakt de färger som barnet gillar bäst. Köper man exempelvis 50 ögonplåster kan man alltså själv välja vilka färger som de fem små förpackningar ska innehålla.

Vi känner till svårigheterna med att få ett barn att träna med ögonplåster. Därför har vi gjort några fina motivationsaffischer som passar bra för ändamålet. De har tillverkats för V4K Ögonlappar så barnet kan sätta dagens använda ögonplåster på affischen och i samförstånd med föräldrarna få en belöning när affischen har fyllts med 50 ögonplåster. Se våra affischer på sidan 'Motivationsprodukter'.

Se även våra allmänna tips för att motivera ett barn till synträning.

Nej. Färgen 'Rosa' kan bättre beskrivas som en mörkare rosa.

FRÅGOR OM ÖGONLAPPAR FÖR BARNGLASÖGON

Ögonlapparna från Kay Fun Patch passar alla typer av glasögon. Oavsett om det är med eller utan näskuddar. Du kan se en illustration på hur man fäster ögonlapparna under glasögonen på sidan 'Vägledning för ögonlappar'.

Ögonlapparna för glasögon är 11,8 cm långa och 6 cm på den bredaste punkten i höjd. 

Anledningen till att ögonlapparna är långa är för att ögonlappen viks i mitten där glasögonskalmen fäster mot glaset. Därmed skärmar ögonlappen alltså av både framför glaset och längs glasögonskalmen för att uppnå bästa möjliga mörker. 

För en översikt över storlekarna av våra olika ögonlappar kan du se vår 'Storleksguide'.

Du kan se ögonlappen och hur man fäster ögonlappen på glasögonen på sidan 'Vägledning för ögonlappar'.

Du kan se en vägledning till hur man fäster en ögonlapp på ett par glasögon på sidan 'Vägledning för ögonlappar'.

Ögonlapparna tillverkas av tyg som certifierats enligt Oeko-Tex® . Det är mjukt, vadderat och andningsbart. Därmed är ögonlapparna även hudvänliga och behagliga att ha på sig.

Ögonlapparna har byggts upp av olika tyglager. Det innersta lagret är svart och tillverkas av 100 % bomull som ser till att eventuell fukt absorberas eller transporteras bort.

Det är möjligt att handtvätta dem med milt rengöringsmedel i kallt vatten. Man måste däremot lufttorka dem för att de ska bibehålla sin form.

Ögonlapparna från Kay Fun Patch kan användas för antingen höger eller vänster öga. Detta gäller både för de enfärgade och de med mönster.

För vissa designer måste man däremot välja vilken sida som ögonlappen ska täcka vid beställning. Annars riskerar man att motivet vänds upp och ner. Det framgår dock på produktsidan om det finns behov av att välja vilket öga som ögonlappen ska täcka innan produkten läggs i kundvagnen.

Fäst först ögonlappen på glasögonen så att den täcker insidan av ett glasögonglas. Sätt sedan glasögonen med ögonlappen på barnet och justera  efter behov genom att flytta runt det så att ögonlappen slutar tätt kring huden och täcker ögat.

Du kan se hur man fäster ögonlappen på glasögonen på sidan 'Vägledning för ögonlappar'.

JA! Ögonlapparna kan återanvändas. De kan tas av och sättas på efter behov och flyttas från ett par glasögon till ett annat. 

Ögonlapparna från Kay Fun Patch är utformade för att sitta på insidan av glasögonen. Detta för att säkerställa att de slutar tätt runt huden. Det är avgörande för att uppnå bästa resultat av synträningen. Glasögonen får samtidigt en stabiliserande effekt som säkrar att ögonlappen sitter tätt mot huden och i rätt position.

 

Du kan på sidan 'Vägledning till ögonlappar till glasögon' se hur man monterar ögonlappen på glasögonen.

Eftersom ögonlapparna av tyg är återanvändbara så har de ekologiskt hållbara egenskaper. 

Dessutom tillverkas, färgas och trycks tyget för ögonlapparna i Storbritannien med hjälp av miljövänliga färger och metoder som bidrar till ett positivt koldioxidavtryck.

Glittermotiven tillverkas av polyuretan som kan återvinnas.

Vuxna kan använda ögonlappar för barn om man har mindre glasögon. Stoleken på ögonlapparna för barn är nästan identiska med de minsta ögonlapparna för vuxna. Storleken av  alla våra ögonlappar kan ses på sidan 'Storleksguide'.

FRÅGOR OM ÖGONLAPPAR MED RESÅR FÖR BARN

Ögonlappar av det slaget får endast användas efter överenskommelse med ögonläkare eller ortoptist i samband med t.ex. amblyopibehandling av barn. 

Placera ögonlappen framför ögat som ska täckas under träningen och sätt resåret runt huvudet. Se till att ögonlappen sitter tätt mot ögat genom att justera placeringen så att barnet inte kan titta ut från sidorna.

De kan användas som ett alternativ till ögonplåster eller som ett komplement om huden behöver tillfällig vila. Ögonlappar med resår är INTE den optimala formen för att täcka över ett öga vid synträning. Detta beror på att ögonlappar inte alltid sitter helt tätt mot huden och att barnet enkelt kan fuska genom att dra den lite åt sidan.

Ögonplåster är det bästa alternativet. Men för vissa kan en ögonlapp med resår vara det enda alternativet om barnet motsätter sig ögonplåster. Se vårt utbud av Ögonplåster.

Produkterna är av hög kvalitet. Ögonlapparna har utvecklats av en ortoptist i England som är specialiserad på synträning av barn. Läs mer om materialens goda egenskaper under frågan om ögonlapparnas material på produktsidorna.

Ögonlapparna har utformats på så sätt att det finns ett hålrum för ögat för bästa komfort. Detta ger plats åt ögonfransarna. Det kan ställas in för antingen höger eller vänster öga efter behov.

Ögonlapparna med resår från Kay Fun Patch mäter 7 cm x 5,5 cm (B x H). I hålrummet är det cirka 2 cm från spets till öga. Resåret är 35 cm långt eftersom det kan sträckas till över dubbel längd för att passa alla huvudformer. 

Storleken är lämplig för barn från 3 år och uppåt.

Se gärna vår 'Storleksguide' om du vill jämföra den med våra andra ögonlappar.

Ögonlapparna tillverkas av ett tyg som certifierats enligt Oeko-Tex®. Det är mjukt och allergivänligt. De tyglager som ögonlapparna tillverkats av andas och är behagliga mot huden. Det innersta svarta lagret har tillverkats av 100 % bomull. Detta ser till att de är behagliga mot huden och absorberar eller transporterar bort fukt.

De kan handtvättas och vi rekommenderar milt rengöringsmedel i kallt vatten med efterföljande lufttorkning för att bevara dess form och utseende.

Ögonlapparna har ett ekologiskt hållbart inslag eftersom de kan återanvändas under många månader.

Materialet tillverkas, färgas och trycks med hjälp av miljövänliga metoder och bläck.

Glittermotiven tillverkas av polyuretan som kan återvinnas.

Förpackningen är av RPET (Recycled-Polyethylene-Terephthalate) som har ett lågt koldioxidavtryck. Lådan kan antingen återvinnas eller användas för förvaring av ögonlappar.

Ögonlapparna är säkra att använda. Vi rekommenderar däremot att småbarn övervakas av en vuxen medan de använder ögonlappar.

Det finns en risk att ögonlappen dras ner så att den hamnar runt halsen. Eftersom resåret är flexibelt och kan utvidgas till dubbel storlek så utgör det ingen omedelbar fara. Men som exempelvis med pannband, halsband och liknande finns det faktiskt en potentiell kvävningsrisk om ögonlappen hamnar runt halsen och fastnar i något.

Ja, ögonlapparna kan handtvättas. Tillverkaren rekommenderar att man tvättar dem med milt rengöringsmedel i kallt vatten och sedan lufttorkar dem för att bibehålla form och utseende.

I princip kan ögonlappar för barn även användas för vuxna. Skillnaderna beskrivs nedan.

Ögonlapparna med resår för vuxna finns i två storlekar.

Small: 7,0 cm x 5,4 cm (B x H)
Regular:  7,7 cm x 6,7 cm (B x H)

Storleken på ögonlappar med resår för barn:

7 cm x 5,5 cm (B x H)

Storleken på ögonlappar för barn och den lilla storleken för vuxna är densamma. Skillnaden ligger i att resåret på ögonlappen för barn är 35 cm och för vuxna 40 cm. Men resåret töjer ut sig. Därmed kan man enkelt använda ögonlappen för barn på en vuxen. Den kommer bara att strama åt aningen hårdare. 

Se vårt utbud av ögonlappar för vuxna i kategorin 'Ögonlappar för vuxna'.

Ögonlapparna med resår kan användas för både höger och vänster öga beroende av vilket öga som ska täckas.

Nej. Denna typ av ögonlapp är inte avsedd för spädbarn. De är godkända för barn över 3 år.

FRÅGOR OM ÖGONLAPPAR AV TYG FÖR VUXNA

Dessa ögonlappar har i första hand tillverkats för vuxna. Ta istället en titt på vårt utbud av ögonlappar av tyg för barn.

Ögonlappen har ett hålrum för bästa komfort. Den lämpar sig därför inte tillsammans med ett par glasögon. Detta rekommenderar vi istället våra ögonlappar för som utformats för att fästas på glasögon. Se Ögonlappar för vuxna med glasögon.

Vi har ögonlappar för alla vuxna. Oavsett om de använder glasögon eller inte. Har man glasögon är ögonlapparna för glasögon lämpliga. Om man INTE använder glasögon hänvisar vi till ögonlappar med resår.

Se vår Storleksguide för att lära dig mer om rätt storlek.

Ögonlapparna med resår fästs helt enkelt över huvudet så resåret stramar kring huvudet och ögonlappen täcker ögat.  Tyglapparna för glasögon placeras på glasögonen så att de täcker insidan av glasögonglaset. Se vår 'Vägledning för ögonlappar' för en guide.

FRÅGOR OM ÖGONLAPPAR FÖR SPÄDBARN

Ögonlappar till spädbarn rekommenderas till barn under tre år och som bär glasögon. Är ditt barn äldre rekommenderas ögonlappar av tyg till glasögon.

Ja, ögonlappen är säker att använda. Angående att erhålla det bäst möjliga resultat ska man vara uppmärksam på om barnet tar av glasögonen eller skjuter dem till sidan under synträning. I så fall kan ögonplåster vara ett bättre alternativ då de sluter helt tätt kring ögat.

På sidan 'Vägledning till ögonlappar' visas hur man monterar ögonlappen på glasögonen.

Nej, tyvärr. Ögonlapparna är enbart beräknade till barn upp till 3 år och som bär glasögon. Använder barnet inte glasögon rekommenderas ögonplåster.