Vägledning för ögonplåster

Hur använder man ett ögonplåster?

Ögonplåster får endast användas i samråd med ögonläkare / ortoptist annars finns det risk för en negativ påverkan på synen. Använd endast ögonplåster under det antal timmar som ordinerats av ögonläkare / ortoptist.

Att fästa ögonplåster

Se till att huden är ren och torr runt ögat innan du fäster ögonplåstret. Huden får inte vara våt eller insmord.

Skyddspapperet på baksidan av ögonplåstret ska avlägsnas. Stäng sedan båda ögonen och slappna av i ansiktet. Ögonplåstret fästs över ögat som inte ska tränas. Den smala änden av ögonplåstret ska vara vänt mot näsan enligt bilden. För maximal komfort bör ögonplåstret täcka ögonbrynet.

Att ta bort ögonplåster

Vejledning til øjenplastre

När möan ska ta bort ögonplåstret lossar man ögonplåstret försiktigt i änden som sitter mot näsryggen. Lossa sedan ögonplåstret längs kanten och håll emot med ett finger på huden för att uppnå en så hudvänlig borttagning som möjligt.

Tips: Om ögonplåstret sitter alltför hårt fast på barnets hud kan man först sätta ögonplåstret på byxan eller armen innan man fäster det på barnets hud. På så sätt blir plåstret mindre klibbigt före användning och det kan underlätta borttagning av plåstret.

Hudirritation

Avbryt användningen av produkten om det uppstår en hudirritation och kontakta ögonläkare / ortoptist för alternativ täckning av ögat – t.ex. en ögonlapp av tyg.
 
Vi har också sammanställt ett antal tips på hur man kan undvika hudirritation. Se sidan ‘Hudirritation‘.
 

Inspiration för synträning

Om du vill få inspiration till hur ni tar er igenom synträningen kan du besök vår sida ‘Tips och förslag för synträning‘.