Val av glasögon för barn

Guide: De optimala barnglasögonen

När man ska välja glasögon åt barn så finns det ett antal saker att tänka på. Valet av glasögon ska nämligen både ta hänsyn till uttryck och funktionalitet. Rådfråga alltid din optiker.
 

Coolhetsfaktor

Glasögonens “coolhetsfaktor” är mycket viktigt för barnets motivation till att bära glasögonen och kan vara en avgörande faktor för barnets vilja av att använda glasögon eller inte. Därför rekommenderas man att lägga stor vikt på uttryck och coolhetsfaktor – utan att kompromissa med funktionaliteten.
 
Oavsett om det är en bestämd färg, design eller form som tilltalar barnet så ska man involvera barnet i processen och beslutet eftersom det kan vara avgörande för barnets motivation till att bära glasögon.
Liten flicka med napp och barnbågar som ler. Val av glasögon till barn.
Det ska naturligtvis inte ske på bekostnad av följande råd. Man ska tillsammans med optikern hitta ett par glasögon som balanserar alla aspekter.
 

Glasögonbågar

Det finns flera faktorer att ta hänsyn till vid valet av glasögonbågar.
 

Storlek och passform:

Det är viktigt att hitta en båge som passar barnets ålder och storlek. Optikern kan bedöma detta när man provar glasögonen. Ansiktsformen är också viktig. Man skiljer mellan fem olika ansiktsformer. Rådfråga alltid din optiker.
 
Om ditt barn ska ha bifokala glas (glas med ett läsfält) ska glasets storlek vara tillräckligt stort för att möjliggöra detta.
 
Överordnat ska glasögonen sitta bra och inte glida ner på näsan och de ska sitta kvar när barnet står på händer eller rör sig.
 

Material:

Man kan få glasögonbågar av olika material. Plastbågar är ofta solida. Metallbågar av exempelvis titan kan vara lättare och mer flexibla / hållbara fast vanligtvis också dyrare. Deras flexibilitet kan däremot även leda till att de böjs.
 
Vissa glasögonbågar kan böjas på plats. Vill man ha sådana så är glasögon från Lindberg särskilt populära för barn eftersom de har en serie som tillverkats av ett mycket flexibelt material.
 

Sadlar:

Det finns sadlar som är fasta och inbyggda i bågen och sadlar med näskuddar som kan justeras. De senare har fördelen av att de kan justeras till barnets näsa. Nackdelen kan vara att ett aktivt barn som faller på huvudet och får glasögonen intryckta i huvudet under fallet kan riskera att näskuddarna orsakar sår. Risken är liten, men det sker.

Skalmar:

Glasögonens skalmar ska ligga an mot ansiktet utan att klämma. Det är möjligt att få skalmar med fjädrade gångjärn för mer flexibla glasögon. Med tanke på att barn ibland hanterar glasögonen hårt så kan flexibiliteten potentiellt begränsa risken för skador på glasögonen.
 
Böjbara skalmar kan vara att föredra för vissa barn eftersom glasögonen vanligtvis sitter mer stadigt på huvudet och inte glider ner eller av lika lätt. Böjbara skalmar kan beskrivas som skalmar med en krok som omsluter baksidan av örat. De är alltså böjbara och kan anpassas till barnets huvud. Vissa optiker kan fästa sådana skalmar på bågarna även om de inte finns med från början.
 

Typer av glas

Det finns olika alternativ för val av glas.
 
Oftast finns det plastglas i barnglasögon eftersom de är mer sprickfria än mineralglas och inte går sönder. Å andra sidan är det mer sannolikt att de repas och därför bör man överväga en hård ytbehandling av glaset för att skydda det mot repor. Denna behandling bör man i synnerhet överväga för plastglas.
 
Det finns även en ytbehandling som gör det svårt för smuts att fastna. Man undviker däremot inte att glasögonen måste poleras med jämna mellanrum.
 
Man kan vanligtvis köpa en smalare slipning av glasen om man inte vill att de ska vara för tunga. Bågens bredd är också något att ta hänsyn till beroende av glasets tjocklek eftersom tjocka glas i en smal båge kan skapa en ful övergång mellan glas och båge.
 
Antireflexbehandling minskar risken för att användaren ska bländas och ser till att personen man pratar med inte ser en spegelbild av sig själv.
 

Man kan också välja glasfärg och exempelvis mörkare glas så att glasögonen blir som solglasögon och skyddar din syn mot solljus. Eller välj ett färgskiftande glas som mörknar när man befinner sig i solljus. Och sedan blir färglöst igen när man går inomhus.

Visste du att man kan få kostnadsfria barnglasögon åt barn?

Läs mer på sidan ‘Bidrag och kostnadsfria barnglasögon‘.

Rekommendationer för glasögonbutiker vid köp av barnglasögon

Det finns garanterat ett antal glasögonbutiker som har ett starkt fokus på barnglasögon.
 
Om du har goda erfarenheter av en specifik optiker som specialiserat sig på barn och barnglasögon är du välkommen att berätta det för oss genom att skicka ett e-postmeddelande till info@vision4kids.se. Sedan kan vi lägga till dem på listan så att andra kan få en bra rekommendation på vägen.