HUDIRRITATION

Hudirritation förekommer hos vissa personer i samband med användning av ögonplåster. Detta sker vanligtvis i startfasen när huden behöver vänja sig vid det och i situationer då barnet sliter av ögonplåstret upprepade gånger och man måste sätta på ett nytt.

Tips mot hudirritation vid användning av ögonplåster

Vi har sammanställt ett antal tips på hur man kan avhjälpa hudirritation tills huden har fått vila vid användning av ögonplåster.
 
Ta bort en del av klistret
Ögonplåster kan göras mindre klibbiga så att de inte fäster lika hårt mot huden. Detta kan lösas genom att först sätter det på sin arm eller sina byxor innan man fäster det på barnets hud. På så sätt klistrar ögonplåstret inte lika hårt fast mot huden och därmed kan man lättare och mer skonsamt ta bort det.

 
Klipp ögonplåstret
Upplever man rodnad så uppstår det normalt i det område som klistret har varit i kontakt med huden. I sådana fall kan man klippa bort lite av plåstret så att det bara är ett litet område med klister som sitter på ögonplåstret. Klipp ögonplåstret så att det inte sitter på det röda området. På så sätt kan du ge låta den irriterade huden vila.
Barn med hudirritation pga. af øjenplaster.

Större storlek
Om ni har ett yngre barn som använder de minsta storlekarna av ögonplåster kan man välja att gå upp i de största storlekarna under en period. Huden närmast ögat är känsligare än huden vid kinderna och genom att gå upp en eller två storlekar kan man avlasta det röda området och låta den något hårdare huden ta en del av klistret.

Kräm
Apoteket rekommenderade oss salvan Panthenol som är lämplig för vård av irriterad hud. Denna eller liknande krämer kan användas när plåstret inte sitter på huden. Kolla med ditt apotek.

Ge det tid
Vår dotter blev till en början röd av att använda ögonplåster och det var likadant oavsett märke (provade fyra olika). Efter några veckor hade huden vant sig vid det och nu har vi väldigt sällan problem trots att hon använder ögonplåster cirka 5,5 timmar om dagen. Så var tålmodig om ni utmanas av hudirritation och prova eventuellt lite olika märken.

Motivation
Motivation kan vara avgörande för en framgångsrik synträning och särskilt under perioder med öm hud så kan det gynna med ett ökat fokus på motivation.

Läs mer om våra tips för att motivera ett barn till ögonträning.