TIPS OCH FÖRSLAG PÅ SYNTRÄNING

En vardag med ögonplåster / ögonlappar

Synträning med ögonplåster eller ögonlappar av tyg kan vara ansträngande för många eftersom barnet ibland motsätter sig det. Vi har sammanställt ett antal tips och förslag som vi antingen har dragit nytta av eller fått rekommenderat av andra som tagit sig genom förloppet med synträning.

På sidan ‘Motivation’ hittar du inspiration till hur barnet kan motiveras att använda ögonlapp.  Övriga tips och förslag kan läsas nedan.

 

Gör det till en naturlig sak

Som förälder ska man inte tycka att det är genant med ögonplåster eftersom det kan i så fall smitta av sig på barnet. Gör istället användningen av ögonplåster till en naturlig sak för barnet genom att syssla med sådant ni normalt gör därhemma eller ute. Människor kollar gärna en extra gång på barn med plåster över ögat och kan till och med ställa frågor. Genom att svara öppet på frågorna så lär barnet sig också att svara på varför han / hon bär ögonplåster och inte upplever problem med det.
 

Förklara för barnet varför ögonplåstret ska sitta på

Man måste förklara för barnet varför det ska ha ögonplåster om det är tillräckligt gammalt för att förstå det. Men naturligtvis på ett sätt som motsvarar barnets ålder. Vi använder exempelvis frasen ”Alma tränar så att hennes öga ska bli starkt” när barn ställer frågor.
 

Fasta rutiner

Fasta rutiner kan göra det enklare att hålla igång användningen av ögonplåster i vardagen. Personligen har vi infört systemet att ögonplåstret ska på när vår dotter vaknar om morgonen. På så sätt blir vi färdiga med dagens ögonträning medan hon är pigg och mest upplagd för det och undviker att behöva kämpa med det när hon blivit trött på eftermiddagen och allt känns lite tungt. Vissa fäster ögonplåstret på barnet strax innan det vaknar för att barnet inte ska uppleva det som en “synavvikelse” som kan ske när han / hon har vaknat med båda ögonen öppna och sedan fått det starka ögat övertäckt.
 
Barnets institution kan också involveras i den fasta rutinen. Personligen upplevde vi att det blev enklare att lösa ögonträningen om den skedde på barninstitutionen. Det blev en del av deras redan etablerade rutiner för dagen. Och vi behövde inte ta itu med det när vår dotter var trött efter en dag på dagis.
 
Vi har alltid haft en belöningsaffisch på väggen i vår dotters rum som hon kunde sätta dagens ögonplåster på när ögonträningen var över. Våra belöningsaffischer kan ses i kategorin ‘Motivationsprodukter’.
 

Fira de goda nyheterna

 
Vi har bra erfarenhet av att fira de små milstolparna i familjen som när vi exempelvis har varit på Kennedy Center (nationellt forsknings- och rådgivningscenter för genetik, synhandikapp och mentalt nedsatt förmåga) och de har utvärderat framstegen med hennes syn. Även när vår dotter var för ung för att förstå det. Men genom att familjen firar framgångarna så dras syskonen också med i det. De är också en del av vardagen med ögonplåster och hjälper till att berätta om lillasyster råka slita av sitt plåster.
 
Lite tårta åt barninstitutionens personal har också varit en framgång. De har minst lika stor del av äran som oss eftersom vår dotter har använt ögonplåster på dagis och förskola och de såg till att vi kom igenom mycket av hennes synträning där.
 
Jag har också hört talas om människor som låter barnet fira med vännerna i form av exempelvis en liten fest eller liknande aktiviteter på dagis. Aktiviteter för en sådan fest kan vara att man dekorerar ögonplåster eller sätter ögonplåster över piratens öga medan barnen har ögonbindlar (som man gör i leken “sätt svansen på åsnan”.)
 

Belöning / Motivation

Vissa upplever framgång med att belöna sitt barn för lyckad synträning. Se avsnittet ‘Motivation‘ och få inspiration.
 

Dagis / förskola

Om barnet ska träna sitt öga i den utsträckning att barnet även behöver bära ett ögonplåster på dagis / förskola har personalen där en stor roll i förbättringen av barnets syn. Den otroliga ansträngning de gör på vårt daghem för att se till att vår dotter ögontränar och når de dagliga målen som vi sätter upp från dag till dag samt registrerar hennes vakna timmar och tid med ögonplåster är ovärderlig. En tårta då och då som tack kan göra underverk för deras insatser.
😉
 

Hudirritation

Upplever ditt barn problem med irriterad hud i samband med användningen av ögonplåster? Läs våra förslag på hur man kan lösa det på sidan ‘Hudirritation‘.
 

Armlås

Utomlands kan man köpa armlås som placeras på barnets armar för att det inte ska kunna böja armarna och dra av sitt ögonplåster. Vi hos Vision4kids rekommenderar INTE dem. Men ett alternativ som jag har hört att andra haft glädje av är att sätta simvingar på de yngsta barnen eftersom de inte kan nå ögonplåstret och dra av det då.
 

Datorspel / appar

Vissa har lagt upp det på så sätt att när barnet syntränar får det också sitta med en dator eller iPad. Vi rekommenderades det själv av personalen på Kennedy Center (nationellt forsknings- och rådgivningscenter för genetik, synhandikapp och mentalt nedsatt förmåga) i Danmark, när vår dotter var 7 månader gammal.
 
app

Mebop Maestro: Baby Rattle

app

Infant Zoo LITE for Babies

app

Sound Shake

app

My First: High Contrast Images

Animated Visual Stimulation

app

Tap-n-See Now