MOTIVATION

Hur kan man motivera ett barn till att bära ögonplåster?

Vissa barn gör motstånd mot den dagliga ögonträningen med ögonplåster eller ögonlapp. Det kan finnas många orsaker för detta. Det är exempelvis inte kul att gå omkring med sämre syn jämfört med om det fick använda båda ögonen. Barnet kan också känna att det sticker ut och skapar oönskad uppmärksamhet från omvärlden.
 
Nedan finns några tips och tricks på hur man kan motivera ett barn till att använda ögonplåster.
 

Gör det till något speciellt

Håll barnet sysselsatt med sådant som barnet tycker är roligt och spännande för att ta bort fokuset från ögonplåstret. Man kan exempelvis skapa en utmaning med LEGO för barn som älskar LEGO, ha en speciell leksaksbox som bara tas fram när man bär ögonplåster eller något helt annat.
 
Få dessutom inspiration till synaktiviteter här.
 

Nallebjörn

Nallar kan stödja barn i uttrycket av många känslor och barn har ofta en favoritnalle eller favoritdocka. Placera en ögonlapp på nallen eller dockan när barnet ska träna synen och låt dem träna tillsammans.

Belöning

Många når framgång genom att belöna sina barn för bra ögonträning – antingen med några chokladbitar efter dagens avslutad ögonträning eller en belöning som fås efter en längre tids användning av ögonplåster.
 
Vi har gjort några fina belöningsaffischer som kan användas för detta ändamål. När dagens ögonplåster har använts kan man fästa det på affischens markerade område för detta. Efter 50 dagar kan man få en i förväg överenskommen belöning (en glass, ett biobesök eller dylikt). Belöningar kan bidra till att skapa en vanlig rutin för barnet under sin träning med ögonplåster.
 
Se våra motivationsprodukter i shoppen.
 

Firande

Sätt milstolpar längs vägen och fira även de små segrarna med t.ex. familj eller med barnets institution / vänner. Läs mer om våra tankar kring att fira milstolpar på sidan ‘Tips och förslag‘.
 
På den här sidan kan man skriva ut kostnadsfria diplom som kan användas för detta ändamål. Se våra KOSTNADSFRIA nedladdningar.
 

Fokus på synaktiviteter

Håll barnet sysselsatt med saker som barnet tycker är roligt och spännande så att det distraheras och fokuset försvinner från ögonplåster. Ett antal förslag till aktiviteter finns på sidan ‘Synaktiviteter‘. Se även punkten ‘Motivation för ytterligare förslag på hur man kan göra det roligt att använda ögonplåster.
 

Skärmtid

Vissa väljer att låta tiden med ögonplåster vara den tid då barnet får spela på dator / iPad eller se på TV.
 

Vad fungerar för er?

Vill du dela med dig av dina bästa tips på hur man motiverar barnet till att träna med ögonlapp eller ögonplåster? Då är du välkommen att skicka ett e-postmeddelande till info@vision4kids.se. Då kan de läggas med på listan till förmån för andra i samma situation.