Alternativ behandling och kosttillskott

Kosttilskud og alternativ behandling der bidrager til et bedre syn. Alternativ behandling til synet.

I det här inlägget ska jag berätta lite om den alternativa behandlingen vi använde för Alma och kosttillskotten som är en del av hennes vardag.

Alternativ behandling

Vi har inte tvivlat en sekund på att en operation var nödvändig för att avlägsna Almas medfödda grå starr och försöka ge henne bättre syn på hennes dåliga öga. Men vi var också inställda på att prova alternativ behandling om detta kunde stödja utvecklingen på något sätt. Efter en hel del forskning och dialoger med terapeuter bestämde vi oss för att vi prova akupunktur (en specialutbildad för spädbarn).

Läkarnas attityd

Läkarna som var knutna till sjukhuset trodde inte att det skulle göra någon positiv skillnad. Men det viktigaste av allt var att de inte heller trodde att det skulle ge någon negativ skillnad.

En baby med akupunkturnåle i hænder og fødder.

Förloppet med akupunktur

Vi valde ett förlopp med akupunktur där jag dagligen åkte till Köpenhamn med henne under tio vardagar i rad. Varje dag fick hon två behandlingar med nålar i både händer och fötter. Första och sista behandlingen även i pannan.

Nålar i ett 9 månader gammalt barn

Jag var nyfiken på hur Alma skulle ta nålarna. Hon grät lite åt en enstaka nål i pannan. Fast alla andra nålar smet in utan problem eller protester. De var något tunnare än vanliga nålar som du kan se på bilden. De var böjda så att de inte stack upp så mycket i luften utan istället följde huden. Ett plåster höll dem på plats. På den övre bilden sitter Alma och leker med nålar i händer och fötter som är täckta av plåster.

akupunkturnåle
En akupunkturnål i en fod på et barn.
Akupunkturnål i fod på barn.

Effekten av akupunkturbehandlingen
Vi vet inte om det har funnits en positiv effekt av akupunkturbehandlingen och kommer aldrig att veta det heller. För det råder ingen tvekan om att den primära anledningen till hennes synutveckling ligger i synträning med ögonplåster. Men det har i varje fall inte skadat när man tänker på hur hennes syn har utvecklat sig. Och ja… Det var lite tungt att betala för det, trots bidrag från Danmark, men det var värt varje öre. Det gav lite sinnesro att veta att vi åtminstone hade försökt göra det som var bäst för Alma.

Kosttillskott till stöd för synutveckling

Efter en dialog med en fytoterapeut / örtterapeut har vi följande kosttillskott på frukostbordet ett par gånger i veckan utöver det dagliga multivitamintillskottet.

Fiskolja med hög halt av DHA

Alma får en flytande fiskolja som heter Omega Care några gånger i veckan. Den är rik på DHA som bidrar till att upprätthålla normal syn och normal hjärnfunktion. Hon får den direkt på en tesked. Den smakar apelsin så den glider ner utan problem. Men det kan också intas i exempelvis en smoothie, gröt eller liknande för att kamouflera den. 😉

Zink

Därtill får hon zink på 5 mg från KAL. Den från KAL är inte en tablett utan en aktiv smälttablett som placeras på tungan och löses upp med smak av citron. Perfekt för dem som inte gillar att svälja piller. Alma äter den med stor glädje.

Blåbär

Sist men inte minst, ända sedan Alma opererades har vi haft blåbär på menyn varje vecka. Blåbär används för att behandla ett antal ögonproblem, t.ex. i samband med grön starr. Lyckligtvis har Alma inte utvecklat grön starr efter sin ögonoperation, men blåbären är avsedda att stödja hennes syn under dessa år, när utvecklingen av hennes syn är så kritisk.
 
Om mängden gör skillnad för Alma kan vi omöjligen veta. Men hon älskar dem och det är absolut inte det värsta mellanmålet att presentera för henne. 
 

När ”blåbär” inte är ”blåbär”

Jag har sedan dess fått reda på att det finns flera olika typer av blåbär och att det oftast inte är äkta blåbär som finns i kyldiskarna utan istället odonbär. Det är de klassiska blåbären som finns exempelvis i de svenska skogarna som är blå inuti och avger färg som är bra för synen. Odonbären är mycket större och ljusa inuti. Odonbär gör inget bra för synen.
 
Så i brist på kunskap har vi köpt odonbär i två år utan någon påverkan på synutvecklingen. Eftersom det är omöjligt att få tag på äkta blåbär i färsk form har vi nu övergått till de frysta som enligt min erfarenhet är äkta blåbär. Och Alma klagar inte på en blåbärssmoothie då och då. 
 

Hur gör du?

Använder ni speciella kosttillskott för ert barn? Eller har du någon erfarenhet av alternativ behandling i relation till barnets synutveckling? Skicka oss gärna ett e-postmeddelande. Det vore spännande att höra mer. 🙂

Följ oss på Facebook eller registrera dig för vårt nyhetsbrev om du vill hålla dig uppdaterad kring nya blogginlägg. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *