SYNAKTIVITETER
Brädspel
Böcker
Om barnet har börjat att läsa så är läsning en bra övning när man tränar med ögonplåster eller ögonlapp. Man kan vid behov låna böcker på biblioteket med stora bokstäver. Om barnet inte kan läsa så är bildböcker också en bra övning. Då kan man exempelvis be barnet att leta upp vissa saker i bilden eller räkna antalet av en viss sak på en sida.
Aktivitetsböcker – målarböcker
Målarböcker och aktivitetsböcker med exempelvis ”finn-fem-fel”, labyrinter m.m. är bra aktiviteter för synen när ett barn tränar med ögonplåster. Tänk bara på att eftersom barnets syn på ögat som ska tränas är nedsatt så kan en aktivitetsbok som egentligen är avsedd för yngre barn vara mer lämplig för äldre barn. Strecken i dem är ofta tydligare och detaljgraden mindre och de är därmed bättre för gradvis ökning av svårighetsgraden i samband med förbättrad syn.
Boll
Att leka med boll, oavsett om det är att sparka, gripa eller rulla den, är en bra aktivitet för att stärka ögon-hand-koordinationen. Det behöver inte vara två personer som står och sparkar bollen fram och tillbaka till varandra. Sensoriska bollar kan också vara roliga och underbara upplevelser för att de byter exempelvis riktning när man rullar dem.
Såpbubblor
Om ni blåser såpbubblor så är det en bra övning att få barnet att peta hål i såpbubblorna med pekfingret (inte hela handen). Det kräver precision och öga-hand-koordination.
Labyrinter
En kulbana kan kombinera koncentrationsförmåga med koordinationsförmåga.
Hinderbana
En hemmagjord hinderbana i trädgården eller vardagsrummet är bra för balansen och ger barnet en bra grund för träning av motoriska utmaningar.
Aktivitetsleksaker
Ett spädbarn behöver massor av visuella upplevelser för att säkerställa deras synutveckling. Färgglada aktivitetsleksaker med ljud och olika texturer är väl lämpade för detta och spännande för barnet att titta på och undersöka. Det kan även vara bra för de lite äldre barnen om de måste genomgå ögonkirurgi.
Datorspel
Vissa har bestämt att den del av tiden som används med ögonplåster är också den tid då barnet får sitta och spela på dator eller iPad. Vi rekommenderades det själv av personalen på Kennedy Center när vår dotter var 7 månader gammal och just genomgått ögonkirurgi. Exempel på synstimulerande appar för de mindre finns på sidan ‘Tips och förslag på synträning‘.
‘.
Klossar
För de minsta barnen kan färgglada klossar vara en bra övning. Färgglada och med många möjligheter för kreativitet. Man kan stapla, välta och sortera dem för att stödja ögon-hand-koordination. Dessutom är det en bra övning att sätta samman klossarna efter fri fantasi.
Pussel
Pussel är en aktivitet som de flesta barn tycker om. För barn som använder ögonplåster är det däremot bäst att hålla antalet bitar till ett minimum för att undvika frustration och misslyckanden.
Rita och klipp
Rita och klipp efter linjer. Det behöver inte vara perfekt. Framgången ligger i övningen…
Domino
Förutom att spela spelet kan det även användas av de yngsta genom att man radar upp linjer och tippar dem med en knuff i en av ändarna.
Cirkel
Efterhand som synträningen fortskrider och det sker positiva framsteg med synen kan teckenstorleken gradvis göras mindre och mindre.
Synaktiviteter kan bidra till att göra det roligare för barnet att använda ögonlapp när man väljer aktiviteter som är reserverade för synträning. Det kan öka motivationen för att använda ögonlapp. Vi har ett stort utbud av snygga ögonplåster och ögonlappar av tyg som också kan göra det roligare för barnet att använda ögonlapp.