Synsaktiviteter

Lek kan göra det lättare för barnet att komma igenom dagens synträning med ögonplåster. Se nedanför om aktiviteter som stimulerer synet, Se dessutom i shoppen för ytterligare inspiration.

Brädspel

Familien kan samles omkring ett brädspel medan det tränas. Anpassa reglerna, så der tas hänsyn till barnets nedsatta syn, når barnet har plåster på ögat. Memory eller kortspelet ‘Fisk’ är två förslag som går ut på att para motiv. Det understödjer detr visuelle minnet.

Böcker

Har barnet en ålder, där det kan läsa, så ger läsning en god träning med ögonplåster eller ögonklapp. Man kan låne böcker med stora bokstäver biblioteket med store bogstaver. Om barnet inte kan läsa ger bildeerböcker en god träning. Man kan t.ex. be barnet peka på bestämda ting i boken eller räkna antalet bestämda ting på en sida.

Aktivitetsböcker-målarböcker

Målarböcker och aktivitetsböcker med t.ex. ”Finn 5 fel”, labyrintövningar o.s.v. är goda aktiviteter vid närsynthet. I shoppen finns ett stort sortiment till detta ändamål. Var uppmärksam på att synet på det öga som ska tränas kan göra att en bok till unga barn också kan vara lämplig för ett äldre barn. I dessa böcker är streck ofta tydligare och detaljeringsgraden mindrea. När synet förbättras kan man gradvist öka svårhetsgraden.

Boll

Lek med en boll (sparka, gripa, rulla) är en god aktivitet för att styrka ögon-hand koordinationen. Det räckder med två personer som spelar bollen fram och tillbaka. Se en rad exempler i shoppen.
.

Såpbubblor

Det är en god övning att låta barnet punktera såpbubblor med pekfingern (inte hela handen).
.

Labyrinter

En kulbana kombinerar koncentration och koordination. Se den smarte kulbanan i shoppen.

Förhindringsbana

En hemgjord förhindringsbane i trädgården eller vardagsrummet är bra för balansen och ger barnet goda ramar för att träna motoriken.

 

Aktivitetsleksaker

Ett spädbarn har stort behov för synsupplevelser för att säkra att tynet utvecklas.. Färgrika aktivitetsleksaker med ljud och olika ytor lämpar sig till detta och är spännande för barnet att se och undersöka. Det kan vara nyttigt även för lite äldre barn om de ska igenom en ögonoperation. Några av våra favoriter hittar du i shoppen.

Datorspel

För en del fungerar det så att en del av tiden med ögonplåster också är den tid barnet får använda dator eller surfplatta. Vi fick det själva rekommenderat då vår dotter var 7 måneder och just varit igenom en ögonoperation. Eksempel på synstimulerande apps till de små barn kan ses på sidan ’Kom gott igång’.

 

 

Klossar

För de yngsta barn kan lek med färgrika klossar ge god övning. De kan staplas, vältas och sorteras så de understödjer öga-hand koordinationen.

Pussel

De flesta barn tycker om att leka med pussel. För barn som använder ögonplåster bör man hålla antallet brickor nede på ett minimum för att undgå att det bliver en frustration som kan kännas som ett nederlag. (10-25 brickor för de lite större barn).

 

Teckna och klippa

Teckna och klipp efter streck. Det behöver inte bli perfekt. Successen ligger i övningen…

Domino

Utöver att spela spelet, kan det av de yngsta användas till att ställa upp på rad och välta från den ena änden. Själva spelet är en god aktivitet för de lite äldre barn.

Lego / Duplo

Färgrikt med en massa möjligheter för kreativitet.

Cirkel

Be barnet om att rita en cirkel omkring ett givet bogstav i en text – t.ex. en text från en tidning. Om bokstäverna är för små för att barnet kan tyda det så kan ni själva skriva en tekst med stor font på dator och printa ut.

Gradvist som synträningen skrider fram och med framgång med synet, kan fontstorleken gradvis minskas.