Ögonlappar av tyg

Kay Fun Patch är ögonlappar av tyg av hög kvalitet. Vision4Kids har Sveriges största urval och det finns designer för alla smaker – både för BARN och VUXNA.

Ögonlapparna är återanvändbara, miljövänliga och lämpliga för behandling av amblyopi hos barn. Det är ett alternativ till ögonplåster. De kan handtvättas och de använda materialen är hypoallergena och andningsbara.

Se utbudet för barn Se utbudet för vuxna

Quickfacts om Kay Fun Patch

  • Återanvändbara
  • Över 100 olika designer
  • Finns för både BARN och VUXNA
  • Oeko-Tex® certifierad
  • Hudvänlig och allergivänlig
  • Handsydd i England
  • CE-märkt

Kvalitet

Kay Fun Patch Hazel

Tygklapparna har utvecklats av en engelsk ortoptist vid namn Hazel Kay, som genom sina många års erfarenhet har säkrat en produkt som helt uppfyller kraven för en ögonlapp av hög kvalitet. Detta både när det gäller form och materialval.

Tygklapparna är tillverkade av mjuka material som är Oeko-Tex®-certifierade och hypoallergena, så de kan användas tryggt på känslig hud. Elastiken är latexfri och tillverkad av nylon och elastan.

Ögonlapparna med elastik har en krökning så att det lämnas utrymme bakom ögonlappen för ögonfransarna för ökad komfort.

TYGKLAPPAR FÖR BÅDE BARN OCH VUXNA - MED OCH UTAN GLASÖGON

Tygklapparna från Kay Fun Patch finns i varianter för både spädbarn, barn och vuxna. De finns också i en variant med elastik som placeras runt huvudet om man INTE använder glasögon. Om man använder glasögon finns det en variant som kan fästas på glasögonbågen.

Se hur man sätter ögonklappen på glasögon här.

Pojke med en ögonlapp från Kay Fun Patch, placerad på hans glasögon.
Pojke med ögonlapp med elastik från Kay Fun Patch. För synträning för barn. Ögonlappen är blå med motiv av fotbollar.
Baby

Varianterna

Kay Fun Patches
Kay Fun Patches
Kay Fun Patches

Ögonklapparna från Kay Fun Patch finns i olika varianter och storlekar. Den minsta ögonklappen är för spädbarn som använder glasögon. För barn från 3 år finns det ögonklappar som fästs på glasögonen, eller med elastik för att sättas runt huvudet.

För vuxna finns det både tygklappar att sätta på glasögonen eller med elastik att sätta runt huvudet. Båda vuxen-varianterna finns i två olika storlekar.

För mer information om storlekarna, kan du se vår ‘Storleksguide‘.

Utdrag av design från Kay Fun Patch💥

Ögonlapp för barn som använder glasögon. Motivet på ögonklappen är enhörningar.
Gul ögonlapp med svarta fladdermöss för barn med glasögon.
Blå øjenklap til briller
Pirat øjenklap til briller
Lyserød øjenklap til briller
Øjenklap til briller
Øjenklap med elastik og fodbold motiv
Hvid øjenklap med guldstjerner
Se hela urvalet

ANVÄNDNING

Ögonklapparna får endast användas efter överenskommelse med en ortoptist eller ögonläkare, som måste ha bedömt att det finns ett behov av att använda dem.

Om man har fått instruktioner om att påbörja synträning ska tygklappen placeras över det öga som har bäst syn, för att på så sätt tvinga hjärnan att använda det latenta ögat. Änden med slitarna ska placeras mot näsryggen för bästa komfort.

Instruktioner för att sätta ögonklappen på glasögon Ögonklappen fästs på glasögonbågen så att den täcker insidan av glaset. Glasögonen säkerställer att ögonklappen är i rätt position och blockerar ljus. Besök sidan ‘Vägledning för ögonlappar‘ och se hur man sätter ögonklappen på glasögonbågen.

Vem producerar ögonlapparna från Kay Fun Patch?

Kay Fun Patches produceras av ett företag som heter Kay Pictures Ltd. Det grundades 1984 av en ortoptist vid namn Hazel Kay, som genom åren har arbetat med framgångsrik behandling av amblyopi hos barn. Detta inkluderar utveckling av ögonlappar av hög kvalitet.

Besök deras webbplats kayfunpatch.com eller kaypictures.co.uk för ytterligare information.

FRÅGOR OM ÖGONLAPPAR FÖR BARNGLASÖGON

Ögonlapparna från Kay Fun Patch passar alla typer av glasögon. Oavsett om det är med eller utan näskuddar. Du kan se en illustration på hur man fäster ögonlapparna under glasögonen på sidan 'Vägledning för ögonlappar'.

Ögonlapparna för glasögon är 11,8 cm långa och 6 cm på den bredaste punkten i höjd. 

Anledningen till att ögonlapparna är långa är för att ögonlappen viks i mitten där glasögonskalmen fäster mot glaset. Därmed skärmar ögonlappen alltså av både framför glaset och längs glasögonskalmen för att uppnå bästa möjliga mörker. 

För en översikt över storlekarna av våra olika ögonlappar kan du se vår 'Storleksguide'.

Du kan se ögonlappen och hur man fäster ögonlappen på glasögonen på sidan 'Vägledning för ögonlappar'.

Du kan se en vägledning till hur man fäster en ögonlapp på ett par glasögon på sidan 'Vägledning för ögonlappar'.

Ögonlapparna tillverkas av tyg som certifierats enligt Oeko-Tex® . Det är mjukt, vadderat och andningsbart. Därmed är ögonlapparna även hudvänliga och behagliga att ha på sig.

Ögonlapparna har byggts upp av olika tyglager. Det innersta lagret är svart och tillverkas av 100 % bomull som ser till att eventuell fukt absorberas eller transporteras bort.

Det är möjligt att handtvätta dem med milt rengöringsmedel i kallt vatten. Man måste däremot lufttorka dem för att de ska bibehålla sin form.

Ögonlapparna från Kay Fun Patch kan användas för antingen höger eller vänster öga. Detta gäller både för de enfärgade och de med mönster.

För vissa designer måste man däremot välja vilken sida som ögonlappen ska täcka vid beställning. Annars riskerar man att motivet vänds upp och ner. Det framgår dock på produktsidan om det finns behov av att välja vilket öga som ögonlappen ska täcka innan produkten läggs i kundvagnen.

Fäst först ögonlappen på glasögonen så att den täcker insidan av ett glasögonglas. Sätt sedan glasögonen med ögonlappen på barnet och justera  efter behov genom att flytta runt det så att ögonlappen slutar tätt kring huden och täcker ögat.

Du kan se hur man fäster ögonlappen på glasögonen på sidan 'Vägledning för ögonlappar'.

JA! Ögonlapparna kan återanvändas. De kan tas av och sättas på efter behov och flyttas från ett par glasögon till ett annat. 

Ögonlapparna från Kay Fun Patch är utformade för att sitta på insidan av glasögonen. Detta för att säkerställa att de slutar tätt runt huden. Det är avgörande för att uppnå bästa resultat av synträningen. Glasögonen får samtidigt en stabiliserande effekt som säkrar att ögonlappen sitter tätt mot huden och i rätt position.

 

Du kan på sidan 'Vägledning till ögonlappar till glasögon' se hur man monterar ögonlappen på glasögonen.

Eftersom ögonlapparna av tyg är återanvändbara så har de ekologiskt hållbara egenskaper. 

Dessutom tillverkas, färgas och trycks tyget för ögonlapparna i Storbritannien med hjälp av miljövänliga färger och metoder som bidrar till ett positivt koldioxidavtryck.

Glittermotiven tillverkas av polyuretan som kan återvinnas.

Vuxna kan använda ögonlappar för barn om man har mindre glasögon. Stoleken på ögonlapparna för barn är nästan identiska med de minsta ögonlapparna för vuxna. Storleken av  alla våra ögonlappar kan ses på sidan 'Storleksguide'.

FRÅGOR OM ÖGONLAPPAR MED RESÅR FÖR BARN

Ögonlappar av det slaget får endast användas efter överenskommelse med ögonläkare eller ortoptist i samband med t.ex. amblyopibehandling av barn. 

Placera ögonlappen framför ögat som ska täckas under träningen och sätt resåret runt huvudet. Se till att ögonlappen sitter tätt mot ögat genom att justera placeringen så att barnet inte kan titta ut från sidorna.

De kan användas som ett alternativ till ögonplåster eller som ett komplement om huden behöver tillfällig vila. Ögonlappar med resår är INTE den optimala formen för att täcka över ett öga vid synträning. Detta beror på att ögonlappar inte alltid sitter helt tätt mot huden och att barnet enkelt kan fuska genom att dra den lite åt sidan.

Ögonplåster är det bästa alternativet. Men för vissa kan en ögonlapp med resår vara det enda alternativet om barnet motsätter sig ögonplåster. Se vårt utbud av Ögonplåster.

Produkterna är av hög kvalitet. Ögonlapparna har utvecklats av en ortoptist i England som är specialiserad på synträning av barn. Läs mer om materialens goda egenskaper under frågan om ögonlapparnas material på produktsidorna.

Ögonlapparna har utformats på så sätt att det finns ett hålrum för ögat för bästa komfort. Detta ger plats åt ögonfransarna. Det kan ställas in för antingen höger eller vänster öga efter behov.

Ögonlapparna med resår från Kay Fun Patch mäter 7 cm x 5,5 cm (B x H). I hålrummet är det cirka 2 cm från spets till öga. Resåret är 35 cm långt eftersom det kan sträckas till över dubbel längd för att passa alla huvudformer. 

Storleken är lämplig för barn från 3 år och uppåt.

Se gärna vår 'Storleksguide' om du vill jämföra den med våra andra ögonlappar.

Ögonlapparna tillverkas av ett tyg som certifierats enligt Oeko-Tex®. Det är mjukt och allergivänligt. De tyglager som ögonlapparna tillverkats av andas och är behagliga mot huden. Det innersta svarta lagret har tillverkats av 100 % bomull. Detta ser till att de är behagliga mot huden och absorberar eller transporterar bort fukt.

De kan handtvättas och vi rekommenderar milt rengöringsmedel i kallt vatten med efterföljande lufttorkning för att bevara dess form och utseende.

Ögonlapparna har ett ekologiskt hållbart inslag eftersom de kan återanvändas under många månader.

Materialet tillverkas, färgas och trycks med hjälp av miljövänliga metoder och bläck.

Glittermotiven tillverkas av polyuretan som kan återvinnas.

Förpackningen är av RPET (Recycled-Polyethylene-Terephthalate) som har ett lågt koldioxidavtryck. Lådan kan antingen återvinnas eller användas för förvaring av ögonlappar.

Ögonlapparna är säkra att använda. Vi rekommenderar däremot att småbarn övervakas av en vuxen medan de använder ögonlappar.

Det finns en risk att ögonlappen dras ner så att den hamnar runt halsen. Eftersom resåret är flexibelt och kan utvidgas till dubbel storlek så utgör det ingen omedelbar fara. Men som exempelvis med pannband, halsband och liknande finns det faktiskt en potentiell kvävningsrisk om ögonlappen hamnar runt halsen och fastnar i något.

Ja, ögonlapparna kan handtvättas. Tillverkaren rekommenderar att man tvättar dem med milt rengöringsmedel i kallt vatten och sedan lufttorkar dem för att bibehålla form och utseende.

I princip kan ögonlappar för barn även användas för vuxna. Skillnaderna beskrivs nedan.

Ögonlapparna med resår för vuxna finns i två storlekar.

Small: 7,0 cm x 5,4 cm (B x H)
Regular:  7,7 cm x 6,7 cm (B x H)

Storleken på ögonlappar med resår för barn:

7 cm x 5,5 cm (B x H)

Storleken på ögonlappar för barn och den lilla storleken för vuxna är densamma. Skillnaden ligger i att resåret på ögonlappen för barn är 35 cm och för vuxna 40 cm. Men resåret töjer ut sig. Därmed kan man enkelt använda ögonlappen för barn på en vuxen. Den kommer bara att strama åt aningen hårdare. 

Se vårt utbud av ögonlappar för vuxna i kategorin 'Ögonlappar för vuxna'.

Ögonlapparna med resår kan användas för både höger och vänster öga beroende av vilket öga som ska täckas.

Nej. Denna typ av ögonlapp är inte avsedd för spädbarn. De är godkända för barn över 3 år.

FRÅGOR OM ÖGONLAPPAR AV TYG FÖR VUXNA

Dessa ögonlappar har i första hand tillverkats för vuxna. Ta istället en titt på vårt utbud av ögonlappar av tyg för barn.

Ögonlappen har ett hålrum för bästa komfort. Den lämpar sig därför inte tillsammans med ett par glasögon. Detta rekommenderar vi istället våra ögonlappar för som utformats för att fästas på glasögon. Se Ögonlappar för vuxna med glasögon.

Vi har ögonlappar för alla vuxna. Oavsett om de använder glasögon eller inte. Har man glasögon är ögonlapparna för glasögon lämpliga. Om man INTE använder glasögon hänvisar vi till ögonlappar med resår.

Se vår Storleksguide för att lära dig mer om rätt storlek.

Ögonlapparna med resår fästs helt enkelt över huvudet så resåret stramar kring huvudet och ögonlappen täcker ögat.  Tyglapparna för glasögon placeras på glasögonen så att de täcker insidan av glasögonglaset. Se vår 'Vägledning för ögonlappar' för en guide.

FRÅGOR OM ÖGONLAPPAR FÖR SPÄDBARN

Ögonlappar till spädbarn rekommenderas till barn under tre år och som bär glasögon. Är ditt barn äldre rekommenderas ögonlappar av tyg till glasögon.

Ja, ögonlappen är säker att använda. Angående att erhålla det bäst möjliga resultat ska man vara uppmärksam på om barnet tar av glasögonen eller skjuter dem till sidan under synträning. I så fall kan ögonplåster vara ett bättre alternativ då de sluter helt tätt kring ögat.

På sidan 'Vägledning till ögonlappar' visas hur man monterar ögonlappen på glasögonen.

Nej, tyvärr. Ögonlapparna är enbart beräknade till barn upp till 3 år och som bär glasögon. Använder barnet inte glasögon rekommenderas ögonplåster.

Missa inte nyheter från KAY FUN PATCH!

Missa inte nyheter från Kay Fun Patch genom att följa oss på vår Facebook-sida. Då får du veta först när det kommer nya designer på lager eller har möjlighet att delta i tävlingar med chans att vinna Kay Fun Patch tygklappar.