I detta inlägg berättar jag om den alternativa behandling som Alma har fått och om kosttillskott som är en del av hennes vardag.

Alternativ behandling
Vi har inte för ett sekund varit i tvivl om att en operation var nödvändig för att ta bort Alma´s medfödda grå starr, i ett försök på att ge henne syn på hennes dåliga öga. Men vi var også indställda på att vi ville prova alternativ behandling, om dett på något sätt kunde understödja detta. Efter en del research och dialog med behandlare, kom vi fram till att vi ville prova akupunktur (en speciellt udtbildad till att utföra det på babyer).

Läkarnas mening
De till sjukhuset anknutna läkare menade inte att akupunktur ville ge någon positiv effekt. Omvänt menade de inte att det ville få negativ effekt.

Akupunkturförlopp
Vi valde ett akupunkturförlopp där jag där jag 10 dagar i sträck tog til Köpenhamn med henne. Varje gång fick hon två behandlingar med nålar i händer och fötter. Vid första och sista behandling fick hon desutom nålar i pannan.

Nålar i en baby på 9 månader
Jag var spänt på hur Alma ville reagera. De flesta nålarna placerades problemfritt. Bara en nål gav lite gråt. Nålarna är något tunnare än vanliga nålar (se foto). De blev inte satt vinkelrätt mot huden men närmast i flukt med huden. De blev hållt på plats med plåster. På den äversta bild ses Alma leka samtidigt som hon har nålar i händer och fötter.

Kosttillskott som undertödjer utveckling av synet
Efter dialog med en phytoterapeut/örtterapeut har vi nedanstående kosttillskott på bordet om morgenen ett par gånger per vecka utöver den daglige multivitamin-pille.

Effekten af akupunkturbehandling
Vi vet inte om akupunkturbehandlingen haft en positiv effekt och det får vi aldrig att veta. Det är utan tvivel så att huvudorsaken till hennes positiva synsutveckling är synträning med ögonplåster. Men det har i alla fall inte skadat. Det var inte billigt även om vi fick bidrag från en försäkring. Det var värt pengarna att få ro i sinnet då vi nu försökt att göra det bästa för Alma.

Fiskolja med högt innehåll av DHA
Alma får en flytande fiskolja (Omega Care) ett par gånger per vecka. Den er rik på  som bidrager till underhåll av ett normalt syn och en normal hjärnfunktion. Hun får den med tesked. Fiskoljan har apelsinsmak så den glider ner utan problem. Den kan också intagas i en smoothie, gröt eller liknande. 😉

Zink
Dessutom ger vi Alma Zink på 5 mg fra KAL. Den fra KAL är inte en vanlig tablett, men en “activ-melt” tablett man lägger på tungan för upplösning. Den har citronsmak. Perfekt till dem som inte tycker om att svälja piller. Alma tar den med stor glädje.

Blåbär
Sist men inte mist har vi sedan Alma blev opererad haft blåbär på menuen varje vecka. Blåbär används till behandling av en rad ögonproblem t.ex. grön starr. Alma har som väl är inte utvecklat grön starr efter ögonoperationen så vi ger det för att stödja hennes syn i dessa år där utvecklingen av hennes syn är så kritisk.

Hur mycket mängden betyder vet vi inte men hon tycker om blåbär så det är inte det värsta “godis”. 🙂

När ’blåbär’ inte är ’blåbär’

Jag har upptäckt att det finns flera slags blåbär och att det som regel inte är riktiga blåbär i kyldisken utan ” Whortleberry” Det är de klassiska blåbær som finnns i t.ex. de svenska skogar som är goda för synet. Dessa bär är blå också invändigt. De “falska blåbär” är mycket större och ljusa invändigt. Dessa har ingen positiv effekt för synet.

Så vi i brist på vetande köpt falska blåbär i två år. I Danmark är det omöjligt att få tag i riktiga blåbär i frisk form. Nu köper vi frusna som efter vad vi vet är riktiga blåbär. Alma tar gärna emot en blåbärsmothie då och då. 🙂

Hur med dig?
Ger du ditt barn specielt kosttillskott? Eller har du någon erfarenhet, positiv som negativ, med alternativ behandling i anledning av barnets synsutveckling? Det kunde vara spännande att höra om. 🙂